9 i więcej źródeł odporności i ochrony przeciwzapalnej

9 i więcej źródeł odporności i ochrony przeciwzapalnej

Kwercetyna to jeden z najpotężniejszych flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy. Sprzyja m.in. redukcji ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, a także ogólnemu wzrostowi odporności. Kwercetyna obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz wykazuje zdolności przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne. Nie tylko zapobiega powstawaniu alergii – wspiera także zwalczanie tych trwających. Pomaga szczególnie przy alergii na pyłki, kurz, zwierzęcą sierść czy konserwanty zawarte w kosmetykach. Odpowiedni poziom kwercetyny w diecie zapobiega rozwijaniu się chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, otyłości, a także wspomnianych już nowotworów.

Działanie kwercetyny jest nie tylko profilaktyczne, pomaga też w zwalczaniu wyżej wymienionych chorób. Dodatkowo spowalnia procesy starzenia i łagodzi skutki promieniowania.

Gdzie ją znaleźć? Kwercetyna, jak wszystkie flawonoidy, występuje w owocach i warzywach, a także niektórych ziołach i kwiatach. Najwięcej będzie oczywiście w surowych owocach i warzywach, ale odpowiednia obróbka cieplna nie pozbawi ich całej zawartości kwercetyny.

Najwięcej kwercetyny jest w:

  1. Czerwonej cebuli
  2. Truskawkach
  3. Szpinaku
  4. Kalafiorze
  5. Skórce ciemnych winogron
  6. Pomidorach koktajlowych
  7. Zielonej herbacie
  8. Szczawiu
  9. Szparagach

 

 

Inne bogate źródła tego składnika to:

– cebula
– czosnek
– jarmuż
– oregano
– winogrona
– pietruszka
– jabłka
– pomarańcze
– czarna porzeczka
– czereśnie
– aronia
– czarna jagoda
– żurawina
– wiśnia
– brokuły


– gryka

– kapusta
– miód
– czerwone wino
– figi
– kapary
– papryka
– koper
– lubczyk
– dziurawiec
– głóg
– rumianek
– skrzyp
– ruta
– szałwia
– kasztanowiec
– czarny bez

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *