5 Przemian: Zima, Element Wody

5 Przemian: Zima, Element Wody 5 Przemian to filozofia wykorzystywana do wyjaśniania wszystkich procesów na Niebie i Ziemi. Znajduje swoje zastosowanie we wszystkim: w leczeniu, gotowaniu, kształtowaniu naszej osobowości… Tłumaczy wszystkie zjawiska, które nas otaczają. Te 5 Przemian to Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Odpowiadają im kolejno pory roku: Wiosna, Lato, Późne Lato, Jesień oraz Zima. Każdemu z tych Elementów przypisany jest też smak, kolor, emocja itd. Przyszła pora na Przemianę Wody. Zima, a … Czytaj dalej

Mei Gui Hua – pączki róży

Mei Gui Hua, czyli pączki róży pomarszczonej (inaczej japońskiej, łac. rosa rugosa). Róża ta pochodzi z Azji, natomiast dzisiaj spotykana jest także w Europie, w tym w Polsce. Jadalne są owoce, młode pędy i liście. Krzew róży pomarszczonej jest okazały, rośnie pionowo i wydziela dość silną woń. Owoce, pączki róży, zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów (dzięki czemu witaminy zachowują się podczas obróbki cieplnej), a także karotenu, związków mineralnych, etc. Nadają się więc do spożywania … Czytaj dalej

Gomasio – sól sezamowa

Gomasio, zwane solą sezamową, to zdrowy zamiennik soli oraz mieszanek typu Vegeta. Wydobywa z potraw smak, podkreśla ich aromat, a oprócz tego posiada szereg zdrowotnych właściwości! Do czego można używać gomasio? Do sałatek, kasz, do posypywania kanapek, jajecznicy, gulaszu, warzyw gotowanych, pieczonych…  W zasadzie wszędzie tam, gdzie stosujemy sól. Właściwości: wzmacnia Nerki i Krew ogranicza spożycie soli wspomaga metabolizm wspomaga trawienie odkwasza organizm wzmacnia odporność wzmacnia serce i układ krążenia wspomaga wchłanianie substancji odżywczych Ponadto: … Czytaj dalej

Ghee – masło klarowane

GHEE – MASŁO KLAROWANE Masło klarowane nie utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, a więc nie powstają szkodliwe tłuszcze. Nie podnosi zatem poziomu cholesterolu, zawiera za to kwas masłowy który działa przeciwwirusowo i pomaga w pracy jelit. Takie masło to także źródło witamin  D, E i K, a w szczególności witaminy A! Wpływa również korzystnie na układ hormonalny – w szczególności na hormony tarczycy i nerek. W odróżnieniu od zwykłego masła, dzięki wysokiej temperaturze dymienia, … Czytaj dalej

Chen Pi – skórka dojrzałej mandarynki

Mandarynki stosuje się przede wszystkim w leczeniu dolegliwości związanych z trawieniem. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, większe właściwości lecznicze przypisuje się wysuszonej skórce, Chen Pi, co tłumaczyć można jako „sędziwa skórka”. Z początku ma ona słodko-ostry posmak, po pewnym czasie staje się gorzka i ostra. Może być dodawana do naparów, herbat, kompotów, wypieków. Picie naparów z Chen Pi pomaga utrzymać pokarm w odpowiednim miejscu, obniża napięcie w mięśniach, także układu pokarmowego. Wpływa również pozytywnie na serce, … Czytaj dalej

Naturalnie dla urody – czyli zastosowanie prostych produktów dla pięknej skóry

Wybór kosmetyków wcale nie jest prosty – ogromny asortyment, przeróżne składy, które trzeba sprawdzać (i do tego zachęcam!) aby były naturalne i dobre dla naszej skóry, a do tego często niemałe ceny. Tymczasem tuż obok siebie, w kuchennej szafce, gdzieś na półmisku lub w lodówce, możemy znaleźć szybkie i tanie rozwiązanie na częste przypadłości lub po prostu – dla zdrowia i urody! Zaczynamy przegląd kuchni: Pomidory i ogórki często lądują na naszych kanapkach lub w … Czytaj dalej

Jabłka, papaja, czosnek, kurki – czego jeszcze nie lubią pasożyty? Pierwsze kroki do kuracji przeciwpasożytniczej

O pasożytach pisaliśmy już na blogu wiele razy. Wszystkie wpisy możecie znaleźć tu: http://homnis.com.pl/category/pasozyty/. Znajdziecie tam zarówno ogólne zalecenia, przyczyny, objawy, jak i rozwiązania – porady i gotowe zalecenia, przepisy i preparaty. Dziś kolejna dawka przydatnych informacji i zaleceń. Na początek krótkie info o tak zwanej Apple Diet, czyli diecie mającej na celu detoksykację organizmu oraz pomoc w usunięciu pasożytów. Dieta jabłkowa możecie być świetnym początkiem przygotowującym organizm do kuracji anty-pasożytniczej. Apple Diet trwa tydzień … Czytaj dalej

14 powodów, za które pokochasz spirulinę!

Spirulina to niebiesko-zielona alga, hodowana w różnych zakątkach świata, głównie w Azji, na Hawajach, w Meksyku i w rejonach Czadu. Zawiera tysiące różnych związków, substancji, minerałów… cały czas trwają badania nad skutecznością spiruliny w wielu, wielu aspektach. Zawiera między innymi mnóstwo białek (o wiele więcej, niż taka sama ilość mięsa), aminokwasów, beta-karoten, magnez, żelazo, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, a także C, D i K, różne potrzebne człowiekowi kwasy, etc. Jak działa na nasz … Czytaj dalej

Co mi z oczu patrzy? Czyli co można wyczytać z wyglądu oka

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oczy odzwierciedlają stan, istotę organów i umysłu. Wygląd oczu może być jednym z elementów diagnozy – jak widać na załączonym obrazku, odpowiednie miejsca w i wokół oczu przypisane są i odzwierciedlają stan konkretnych organów. Kąciki oczu, jak widać na obrazku, przypisane są Sercu. Ich zaczerwienienie może zatem świadczyć o obecności gorąca – o objawach gorąca w Sercu poczytaj więcej TUTAJ. Z kolei zaczerwienienie twardówki wskazywać może na gorąco w Płucach, objawiające … Czytaj dalej

Lecznicza moc konchy, czyli świecowanie i konchowanie uszu

Świecowanie i konchowanie uszu znane jest ludzkości od dawien dawna. Uszy świecowali starożytni Egipcjanie, Hindusi, Chińczycy, Aztekowie, Tybetańczycy, Majowie, a także Słowianie. Przeszukując Internet w poszukiwaniu pierwszych śladów, źródeł pochodzenia konchy, można znaleźć informację, że ponoć do Europy sztuka świecowania przyszła aż z mistycznej Atlandydy, od plemienia Indian zwanego Hopi. We Włoszech używano chust serowarskich, w Ameryce południowej zrolowanych liści tytoniu, w Indiach z kolei młodych szczepek papirusu. Dziś usługi świecowania i konchowania znów zyskują … Czytaj dalej