Ghee – masło klarowane

GHEE – MASŁO KLAROWANE

Masło klarowane nie utlenia się pod wpływem wysokiej temperatury, a więc nie powstają szkodliwe tłuszcze. Nie podnosi zatem poziomu cholesterolu, zawiera za to kwas masłowy który działa przeciwwirusowo i pomaga w pracy jelit. Takie masło to także źródło witamin  D, E i K, a w szczególności witaminy A! Wpływa również korzystnie na układ hormonalny – w szczególności na hormony tarczycy i nerek.

W odróżnieniu od zwykłego masła, dzięki wysokiej temperaturze dymienia, masło klarowane może być
z powodzeniem stosowane do pieczenia, smażenia, gotowania, etc.

Właściwości:

  • wzmacnianie tkanki łącznej
  • poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych
  • przyśpieszenie metabolizmu
  • redukcja stanów zapalnych
  • poprawa stanu układu kostnego
  • poprawa procesów myślowych
  • regeneracja błony śluzowej żołądka

Ponieważ dobrze oczyszczone masło klarowane pozbawione jest białek i cukrów mlecznych, czyli jest prawdziwym, czystym tłuszczem, mogą spożywać je osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych, jak np. kazeina, czy laktoza.

 

Jak przygotować masło klarowane?

Ja robię od razu z 7 kostek dobrej jakości masła. Wkładam je do rondla z grubym dnem i na malutkim ogniu podgrzewam ok. 45 minut. Masło dzieli się na 3 warstwy: serwatkę, która osiada na dnie, bursztynowy pachnący płyn i pianę gromadzącą się na wierzchu. Pozwalam im jeszcze 30 min się podgrzewać, aż zacznie bardzo lekko, miejscami puszczać bąbelki. Wyłączam gaz i zostawiam na jakiś czas aż piana na wierzchu się zetnie – wtedy łatwo ją prawie zupełnie zebrać łyżką.

Płyn zlewam przez sitko i gazę do słoików, uważając, by nie dostała się do niego biała serwatka z dna. Słoiki z klarowanym masłem mogą stać w ciemnym miejscu wiele, wiele tygodni.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *