Gomasio – sól sezamowa

Gomasio, zwane solą sezamową, to zdrowy zamiennik soli oraz mieszanek typu Vegeta. Wydobywa z potraw smak, podkreśla ich aromat, a oprócz tego posiada szereg zdrowotnych właściwości!

Do czego można używać gomasio? Do sałatek, kasz, do posypywania kanapek, jajecznicy, gulaszu, warzyw gotowanych, pieczonych…  W zasadzie wszędzie tam, gdzie stosujemy sól.

Właściwości:

  • wzmacnia Nerki i Krew
  • ogranicza spożycie soli
  • wspomaga metabolizm
  • wspomaga trawienie
  • odkwasza organizm
  • wzmacnia odporność
  • wzmacnia serce i układ krążenia
  • wspomaga wchłanianie substancji odżywczych

Ponadto:

  • zapobiega próchnicy i osteoporozie (zawiera dużo wapnia)
  • zapobiega niedokrwistości (zawiera dużo żelaza)
  • chroni układ nerwowy (zawiera dużo magnezu)
  • wzmacnia włosy i skórę (zawiera witaminę A)

 

Jak przygotować gomasio?

 W sezonie wiosenno-letnim stosujemy proporcje 1:12, w zimowym – 1:10
(1 = sól himalajska, 10 = sezam czarny lub biały).

Na dużej patelni z grubszym dnem prażę 10 łyżek (lub 12) czarnego sezamu i 1 łyżkę soli himalajskiej aż ziarenka zaczną strzelać. Uważaj, żeby nie przypalić! Wsyp całość
(po lekkim przestudzeniu, żeby oszczędzić ostrza) do urządzenia wysokoobrotowego
i pulsacyjnie zmiel dość grubo. Rozkoszuj się aromatem… Przesyp do szczelnego słoika
.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *