Jak oczyścić owoce i warzywa z pestycydów oraz pasożytów w 3 prostych krokach?

Jak oczyścić owoce i warzywa z pestycydów oraz pasożytów w 3 prostych krokach?

Większość owoców i warzyw, które spożywamy, pokryta jest pestycydami. Rolnicy stosują je, aby chronić swoje uprawy i zwiększyć plony, jednak mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie. Wysokie spożycie pestycydów może przyczynić się do problemów hormonalnych, uszkodzeń układu nerwowego, cukrzycy, a nawet powstawania nowotworów. Oczywiście najbardziej narażone są osoby z osłabionym systemem odpornościowym, osoby starsze i dzieci.

Co zatem zrobić, aby zminimalizować to ryzyko i pozbyć się pestycydów, a także ewentualnej obecności pasożytów na owocach i warzywach? Wystarczy woda, ocet i soda oczyszczona!

KROK 1: OCET – > płuczemy owoce i warzywa w wodzie z octem przez 2 do 3 minut. Na około litr wody używamy pół szklanki octu.

KROK 2: SODA -> płuczemy owoce i warzywa w wodzie z sodą przez 2 do 3 minut. Na około litr wody używamy czubatą łyżeczkę sody.

KROK 3: WODA -> płuczemy owoce i warzywa czystą wodą.

Tym sposobem pozbywamy się większości szkodliwych pestycydów i bakterii! Oczywiście mniejsza część, która przeniknęła do ich wnętrza przez glebę, pozostanie, jednak już nie w takiej ilości.

Na rynku dostępne są gotowe specyfiki, jednak kosztują one o wiele więcej, niż zakup sodu i octu. Poza tym, pośród licznych specyfików, łatwo trafić na mało efektywne propozycje, a ciężko odróżnić jedne od drugich – powyższy sposób jest szybki, prosty, a w dodatku tani!

Warto poświęcić te kilka minut, aby zadbać o swoje zdrowie! 🙂

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *