Jak pozbyć się nadmiaru śluzu? Wskazówki żywieniowe oraz 4 gotowe receptury!

Jak pozbyć się nadmiaru śluzu? Wskazówki żywieniowe oraz 4 gotowe receptury!

Śluz to nic innego jak nagromadzona wilgoć, wytwarzana przez nasz organizm, aby go chronić. Problem pojawia się, gdy jest jej zbyt dużo. Śluz osłabia nasz układ odpornościowy (wilgoć to idealne środowisko dla bakterii i wirusów) i jest często przyczyną wielu dolegliwości, szczególnie tych dotyczących układu oddechowego i pokarmowego. Nagromadzenie wilgoci w organizmie objawia się najczęściej wydzielinami z nosa, pochwy, nalotem na języku, często również uczuciem ociężałości, także psychicznej. I paradoksalnie – suchą skórą, bowiem gęsty śluz blokuje naturalnej wilgoci dostęp do powierzchni skóry. Uwaga – wszystkie te objawy mogą również świadczyć o obecności pasożytów! Pamiętajmy zatem o oczyszczaniu organizmu – na blogu znajdziecie cały cykl wpisów o pasożytach.

Nadmiar śluzu w organizmie to najczęściej efekt nieodpowiedniej diety, a także pozostałości po infekcjach. Warto zatem wiedzieć, jakie produkty stymulują wytwarzanie śluzu, a które pomogą się z nim rozprawić. Przede wszystkim śluzotwórczo działają pokarmy zimne termicznie, a także te zawierające skrobię i białka.

Czego więc unikać?

  • mleka i jego przetworów
  • cukru i słodyczy
  • potraw mącznych
  • ziemniaków
  • białego ryżu
  • mięsa w nadmiarze (powyżej 3 porcji tygodniowo)
  • surowych warzyw i owoców (gruszki i banany stymulują produkcję śluzu)
  • soków owocowych, słodzonych i kwaśnych napojów, wody z cytryną i miodem

Aby pozbyć się śluzu, trzeba ogrzać i przekształcić nagromadzone płyny. W rozrzedzaniu śluzu świetne są cytrusy, jednak odradzam je ze względu na ich chłodną naturę. Lepiej sprawdzi się kompot z gruszek (tak przygotowane gruszki podziałają nawilżająco i ma to sens (co robimy, by usunąć „śluz” czyli przywierający do garnka gęsty sos? Moczymy garnek w wodzie, by go nawilżyć i dopiero później usunąć).

Posiłki powinny być ciepłe i gotowane. Oto produkty, które pomogą pozbyć się zimnego śluzu:

  • świeży imbir
  • chrzan
  • gorczyca
  • cebula
  • czosnek
  • kasza jaglana
  • marchewka, dynia, koper włoski, kapusta (wzmacniają energię Śledziony)
  • fasola adzuki (osusza, a także odtruwa organizm i pomaga usuwać obrzęki!) – inspiracja: jak przygotować fasolkę adzuki?
  • zioła: tymianek, majeranek, kwiat omamu, nasiona białej rzodkwi, skórka pomarańczy, owoc kardamonu, yi yi ren (zioła łzawicy ogrodowej), chen pi (suszona skórka dojrzałej mandarynki).

Co jednak w sytuacji, kiedy nadmiar śluzu już od dłuższego czasu zalega w naszym organizmie? Zastana wilgoć tworzy gorąco. To najczęściej stan przewlekły, charakteryzujący się gęstą wydzieliną, „szczekającym” kaszlem i krótkim oddechem. Przyczyną takiego stanu jest zazwyczaj źle leczona (lub nieleczona) infekcja. Do tworzenia się gorącego śluzu przyczynia się także nadmiar pikantnych, tłustych potraw, zwłaszcza smażonego mięsa, kiełbasy, a także nadmiar alkoholu i palenie papierosów. W odróżnieniu zimnego śluzu od gorącego pomoże poniższa tabelka:

Co robić, kiedy mamy gorący śluz? Wszystko to, co w przypadku zimnego śluzu, oprócz jednego – w przypadku gorąca zaleca się surowe owoce, warzywa i surówki, szczególnie białą rzodkiew. Nie musimy nadmiernie ogrzewać organizmu. O ile w przypadku zimnego śluzu, małe ilości pikantnych przypraw mogą pomóc (chili i zawarta w niej kapsaicyna), tak w przypadku gorąca lepiej ich unikać. Pomoże za to smak słony.

Oprócz diety, w usuwaniu śluzu pomogą też energetyzujące i stymulujące zabiegi akupunktury i moksoterapii u doświadczonego terapeuty!

W te produkty koniecznie powinieneś się zaopatrzyć! Łzawicę ogrodową dodawaj do kompotu z gruszek! Możesz też dodać daktyle niesiarkowane, goździki, cynamon… Po wypiciu kompotu nasiona łzawicy możesz dodawać do porannej owsianki! 🙂
Z imbiru przygotowuj napar – gotuj imbir z gruszkami i chen pi (skórką pomarańczy) – rozgrzeje, osuszy i pomoże pozbyć się śluzu.

 

A na koniec obiecane 4 gotowe receptury na zimny lub gorący śluz:

Receptura 1.
na odkrztuszanie rzadkiego, zimnego śluzu w Płucach

9 g tymianku

6 g korzenia omanu

6 g skórki pomarańczowej

6 g nasion rzodkwi

6 g podbiału

3 g prażonej lukrecji

 

Receptura 2.
na transformację (gęstego) i wykrztuszanie zimnego śluzu

15 g tymianku

15 g majeranku

10 g korzenia omanu

10 g nasion białej rzodkwi

10 g suszonej skórki pomarańczy

5 g prażonej lukrecji

3 g suszonego imbiru

Przygotowanie:
Składniki (oprócz tymianku i majeranku) zmielić i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.
1 łyżkę sproszkowanych ziół zagotować w 1/2 litra wody, gotować 2-3 minuty, na koniec dodać 1-2 łyżeczki tymianku i 1-2 łyżeczki majeranku. Zostawić do naparzenia pod przykryciem na kilka minut. Pić ciepłe kilka razy dziennie.

 

Receptura 3.
przeciwzapalna ułatwiająca wykrztuszanie gorącego śluzu:

10 g ziela szanty

10 g ziela bratka

10 g liścia barwinka mniejszego

10 g kwiatu prawoślazu

10 g kwiatu i liści rzepiku pospolitego


Przygotowanie:

2 – 3 łyżki ziół zalać ½ litra wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10 minut, pić 3 razy dziennie ciepły napar.

 

Receptura 4.

syrop z rzodkwi białej na problemy z odkrztuszaniem flegmy:

Obrać rzodkiew, zetrzeć na tarce, przełożyć miodem. Po kilkunastu godzinach odsączyć płyn i zlać do butelki. Pić kilka łyżeczek dziennie.

Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Jak pozbyć się nadmiaru śluzu? Wskazówki żywieniowe oraz 4 gotowe receptury!

  1. Stefan mówi:

    Witam
    Mam pytanie czy przy zimnym śluzie zalecaną marchew spożywać na surowo czy gotowaną.Proszę o odpowiedź.

    • Aneta Murakowska mówi:

      W przypadku zimnego śluzu unikamy surowych i zimnych posiłków, więc polecam gotowaną. Najlepiej, żeby wszystkie posiłki spożywane były na ciepło 🙂 Serdeczności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *