Mei Gui Hua – pączki róży

Mei Gui Hua, czyli pączki róży pomarszczonej (inaczej japońskiej, łac. rosa rugosa). Róża ta pochodzi z Azji, natomiast dzisiaj spotykana jest także w Europie, w tym w Polsce. Jadalne są owoce, młode pędy i liście. Krzew róży pomarszczonej jest okazały, rośnie pionowo i wydziela dość silną woń.

Owoce, pączki róży, zawierają mnóstwo witaminy C oraz flawonoidów (dzięki czemu witaminy zachowują się podczas obróbki cieplnej), a także karotenu, związków mineralnych, etc. Nadają się więc do spożywania jako herbatka, napar, ale też do przygotowania dżemów, marmolad, nalewek i innych przetworów.

Mei Gui Hua jest ziołem o ciepłej naturze i smaku słodkim, z domieszką gorzkiego.

Działanie wg medycyny chińskiej: porusza Qi, wspomaga przepływ Qi, zapobiega stagnacji, harmonizuje Krew, rozprasza zastoje, łagodzi dysharmonię Wątroby i Żołądka.

Wskazania do zastosowania:

  • nieregularne miesiączki
  • tkliwość piersi, PMS
  • bóle menstruacyjne
  • biegunka
  • wzdęcia
  • odbijanie
  • brak apetytu
  • bóle w okolicach brzucha
  • urazy (aby poruszyć Krew i rozproszyć zastoje)
  • zapalenie Żołądka/Wątroby
  • schorzenia układu pokarmowego
  • łagodzenie skutków terapii antybiotykowej
  • ochronnie dla błony śluzowej żołądka
  • przeciwwrzodowo
  • choroby zwyrodnieniowe stawów
  • podnoszenie odporności
  • wzmacnianie organizmu
  • pomocniczo przy przeziębieniu, katarze
  • przemęczenie, osłabienie

Ciekawostka: zewnętrznie róża świetnie działa na skórę, stąd kąpiele w płatkach róży, lub woda różana do przemywania twarzy i ciała (świetna przy niedoskonałościach, obrzękach oraz łagodząco przy pieczeniu).

 

Napar z pączków róży

Wysuszone owoce należy zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Tak przygotowany napar jest gotowy do picia. Można pić jedną szklankę trzy razy dziennie.

Dżem różany

0,5kg owoców róży zalać wodą, pozostawić na okres 1 doby, a następnie gotować do zmięknięcia. Miękkie owoce po wystudzeniu przetrzeć przez sito, dodać 300g cukru brązowego, sok z cytryny i ponownie gotować przez kwadrans. Następnie przełożyć do słoiczków. Dla urozmaicenia można dodać odrobinę imbiru lub cynamonu.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *